Nakupování

Jaké víno patří k různým chodům?

Víno je alkoholický nápoj, který si velmi rádi dopřejeme k různým jídlům. Hlavně během slavnostních příležitostí je obvyklé, že si k jednotlivým chodům dopřeje i sklenku nějakého toho dobrého vína. Nezapomeňte ale, že podávání vína má své pravidla. Za prvé, budete potřebovat skleničky na víno. Pokud si dáváte víno jen s kamarády, nebo sami, asi není nic špatného na tom, když ho nalijete do jakékoliv sklenice. Ale pokud podáváte víno na příležitosti, která je přece jen formálnější, určitě byste měli zvolit ty správné sklenice.

víno

A jak tedy vybrat to správné víno k jednotlivým druhům jídla?

Spojení vína a jednotlivých chodů by mělo vytvořit perfektní balanc mezi jednotlivými složkami jídla a vlastnostem daného vína. I když se vám může zdát přiřazování vín k jídlům složité, základy jsou poměrně snadné.

Pamatujte si několik důležitých zásad.

Pokud volíme kyselejší víno, dbáme na to, aby bylo kyselejší než jídlo. Stejně je to tak i s vínem sladší chuti. Pokud ho zvolíme, musí být vždy sladší než daný pokrm. Víno by zároveň mělo mít stejně intenzivní chuť jako jídlo, které při něm konzumujeme. Červené víno se nejlépe hodí k masu, které má výraznou chuť. To je například hovězí nebo vepřové maso, nebo také zvěřina. Pokud jsou masa opravdu výrazně kořeněné, volíme vždy červené víno. Bílé víno naopak podáváme k masům lehčí chuti, to znamená drůbež, jako je třeba kuře nebo krůta. Skvěle se také hodí k rybám.

bílé víno

Vína s hořkým nádechem se nejlépe hodí k tučným jídlům. Pokud podáváte tučné maso, nebo pokrm zkombinovaný s tučnou složkou jako je smetana či vysokotučné sýry, volte právě hořká vína. Šumivá vína většinou tvoří k pokrmům velký kontrast, měli bychom být tedy s jejich podávání opatrní. Nechceme přece, aby chuť vína úplně přebyla chuť jídla, s kterým jsme si dali tolik práce. Samozřejmě se při podávání vína řiďte i vlastní chutí. Pokud ze srdce nesnášíte hořká vína, nebudete si je dávat, i kdyby se k danému pokrmu výborně hodila.